Evinizde sağlıklı bir ortam yaratmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Sıcaklık: Eviniz sizi dış ortamdaki ısı değişikliklerinden korumalı. Yalıtım yapılmış evler daha korunaklıdır. Evde ideal ortam ısısı 20-21 derece olmalı.
Nem: Evinizin nemli olması romatizma, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Ayrıca duvarlara yapışan nem, evinizde bakterilerin üremesine de neden olur.
Aydınlatma: En ideal aydınlatma elbetteki gün ışığından maksimum derecede yararlanmak. Gün ışığı bakterileri öldürürken, vücudumuzda D vitsmini oluşmasını da sağlar. Açık renklerde boyanmış mekanlar, az eşya kullanımı ve camların temiz olması da etkili.
Havalandırma: Sağlıklı bir ortam için hava kalitesi de çok önemli. Çöpleri kapalı kaplarda tutmak, kirli çamaşırları temizlemek, kötü koku kaynaklarını gidermek evinizdeki havanın kalitesini de artırır. Evi temizlerken kalkan tozlar havada 4 saatten fazla kalır. Bu yüzden evler düzenli temizlenmeli ve sık sık havalandırılmalı.
Gürültü: Dairenizde ses yalıtımı yaptırmak ve çift cam kullanmak sesi azaltır. Sesi yansıtan mermer, taş, cam gibi yüzeyler yerine halı, perde gibi sesi tutan yumuşak yüzeyler kullanmak sessiz bir ortam sağlar.
Önümüz kış. Yine en verimli, uygun, tasarruflu ısınmanın yollarını arayacağız. Belki yeni ısınma araçları deneyecek, sahip olduğumuz ısı kaynaklarının bakımını yaptıracak, verimini artırmanın yollarına bakacağız.
Isınma konusunda bilinçli davranmak, ısıtacağımız mekanların özelliklerine hakim olmak ve buna uygun ısı kaynağını seçmek şart. Alacağımız küçük önlemler bütçemize, ısınırken çevre üzerinde bıraktığımız etkiyi en aza indirmemize büyük katkılarda bulunabilir.
İşte ısıtma sektörünün önde gelen kuruluşlarından Isısan’ın Isıtma sistemlerinde öncü markası Buderus’tan soğuk kış günlerine hazırlananlara altın öneriler:
Oda sıcaklığını 1oC düşürmek yakıt tüketiminde ciddi tasarruf sağlar. Sıcaklığının çok yükseltilmesi, odadaki havanın kurumasına ve grip olma riskinin artmasına sebep olabilir. İstanbul şartlarında oda sıcaklığını 10C azaltmak yaklaşık yüzde 10 yakıt tasarrufu anlamına gelir. Bu oran iklim özelliklerine, işletme özelliklerine göre değişebilir.
Klasik ısıtma cihazları yerine yoğuşmalı kombileri ve yoğuşmalı ısıtma sistemlerini tercih edin. Yoğuşmalı kombiler ve yoğuşmalı ısıtma sistemleri ile yine iklim, işletme ve bina şartlarına bağlı olarak yüzde 40’a varan oranlarda tasarruf sağlanabileceğini unutmayın.
Güneş enerjisi ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerjiler ve alternatif sistemler ile hem daha az yakıt maliyeti ödeyeceğinizi hem de çevreyi daha fazla koruyacağınızı unutmayın. İlk yatırımları daha fazla olsa da, artan yakıt fiyatları ile bu sistemlerin geri ödeme sürelerinin her geçen gün daha da kısaldığını hatırlayın.
Isıtma sistemi satın alırken, toplam maliyete yani ilk yatırım, işletme, servis ve bakım maliyetlerinin tamamına birlikte bakmakta ciddi yarar olduğunu unutmayın.
Kombinin ve kazanın düşük gaz basıncı, düşük voltaj ve düşük su basıncında çalışabilmesi büyük önem taşır. Satın alma yaparken bu konulara bakmakta ciddi yarar vardır.
Kombinin elektronik olması ve oda sıcaklığını hassas biçimde kontrol edebilmesi gerekir. Oda sıcaklığına göre kapasitesini ayarlayan modülasyonlu kombiler daha az yakıt tüketir.
Tam güvenlik sistemine sahip olması ve servis hizmetlerinin kaliteli olması kombiler açısından en önem taşıyan konular arasında yer alır. Cihazların tüm çalışma ömürleri süresince yakıt, servis ve bakım maliyetleri kullanıcıya önemli tasarruf sağlar. Isıtmada termostatik radyatör vanaları mutlaka kullanılmalıdır. Termostatik radyatör vanaları ile ciddi miktarda yakıt tasarrufu ve konfor sağlanacağı unutulmamalıdır.
Tasarruf için kombi kadar uygun radyatör seçimine de dikkat etmek gerekir. Radyatör seçerken, odalardaki camların altını tam kapatacak şekilde radyatör seçmek (ince panel radyatörler) homojen ısı dağılımı sağlayacaktır. Isıtmayı amaçladığınız mekanların yalıtımı da büyük önem taşır.
0 DÜŞÜNCE: